KÖNYVESPOLC

Rados Virág Szekszárdon

A Gyöngysor Alapítvány meghívására 2018. 10. 27.-én Szekszárdra látogatott Rados Virág író, újságíró. Az író-olvasó találkozón beszélt könyveiről, a „Bipoláris”-ról, „A visszakapott élet”-ről, és „A bántalmazó házasság”-ról. Mivel a szerző könnyed, szórakoztató stílusban ír, sokan ismerik. A rendezvényre a szekszárdi olvasók mellett volt, aki Pécsről érkezett, hogy találkozzon Rados Virággal. Megragadó közvetlen, természetes személyiségét, a vendégek szívükbe zárták és nagyon sokan vásároltak tőle, dedikált könyvet.

Nagy Károlyné, a rendezvény szervezője örömmel számolt be arról is, hogy Virág nagyon jól érezte magát Szekszárdon, ellátogatott a Babits Mihály emlékházba is. A Gyöngysor Alapítvány elnöke elmondta, hogy nagyon megható, ahogy az író felvállalja bipoláris betegségét és úgy beszél róla, hogy önkéntelenül élharcosa lesz a pszichiátriai betegek anti-stigmatizálásának. 

Tóth Zsuzsanna: A mi autizmusunk

Kiadó: Colorcom Média

Megjelenés:   2016. Budapest  

Terjedelem: 196 oldal

ISBN: 978-6155665-07-3

Megrendelhető itt

"Mondhatnám...

Talán mondhatnám, hogy nem is volt olyan nehéz. De ez nem volna igaz. Mondhatnám, hogy 33 évesen, harmadik gyermekemként megszülni egy autista gyermeket és a kiskamasz testvérei mellett felnevelni - akkor már gyakorlott édesanyaként - nem is volt olyan nagy kihívás... Mondhatnám... 
De nem tehetem. Mert nem volna igaz. Nem lenne tisztességes ezzel áltatni másokat. Főleg azokkal szemben szeretnék igazán őszinte lenni, akik talán éppen most kapták meg 3 éves kisgyermekük orvosi diagnózisát..." (Tóth Zsuzsanna)

Lizanka

Egy autista lány története a bezártságtól a teljes élet felé

Kiadó: HVG könyvek

Megjelenés 2017.06.06.
Terjedelem 205 oldal
ISBN 9789633044582

Megrendelhető a kiadó honlapján

-------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Igaz történet egy különleges és makacs fiatal nőről, aki sok év után talált választ arra, miért érezte magát egész életében kívülállónak.

 

Lizanka 32 évesen kapott autizmus spektrum zavar diagnózist. Korábban súlyos pszichiátriai problémákkal kezelték, az egyik orvosa azt jósolta neki, hogy „a diliházban fog megrohadni”. Ám képességeinek és korlátainak feltérképezésével, kitartó önismereti munkával sikerült megtalálnia a helyét a világban. Megrendítő őszinteséggel beszél saját botlásairól, a magyar pszichiátriai ellátórendszerről és az autizmusról. 

E különleges belső narratíva kiegészül további szempontokkal: Lizanka szerzőtársa, Orosz Ildikó újságíró két neves hazai autizmus-szakértővel készített interjút, és megszólaltatja Lizanka édesanyját is, hogy ő miként birkózott meg a lánya különcségével. 

A szerzők ezzel a művel elnyerték 2017-ben az Antistigma-díjat!

Az őrület kultúrtörténete

Kiadó: Corvina Kiadó
Oldalszám: 520
Megjelenés: 2017. február 20.
Méret: 150 mm x 230 mm
Kötés: Egyéb
ISBN: 9789631363982
 Nyugtalanító rejtély, amely a mai napig zavarba hoz bennünket. Évezredek óta közös emberi tapasztalatunk része. Egyszerre ragad el és riaszt meg: alig van ember, aki immunis lenne rémképeire. Folyamatosan figyelmeztet, hogy néha magunk is mennyire erőtlenül kapaszkodunk a valóságba, de közben arra ösztönöz, hogy megtaláljuk az emberi létről alkotott fogalmak határait. Az őrület túlmutat az orvoslás hatáskörén: bármennyire is szeretné a pszichiátria - és azok, akik mentális rendellenességben szenvednek -, hogy ne így legyen, az őrület rejtély marad. Olyan rejtély, amelyet láthatóan nem tudunk megoldani, pusztításának mértékét legfeljebb csökkenteni tudjuk. E könyvből, vagyis az őrület kultúrtörténetéből kiderül, hogy megnyilvánulásait és következményeit mélyen áthatja az a társadalmi kontextus, amelynek keretein belül az irracionalitás a felszínre tör. A kontextus a legfontosabb: a jelen elfogultságain túl sehol nem találunk olyan archimédeszi pontot, ahonnan semlegesen és pártatlanul tanulmányozhatnánk eddigi történetét, azaz ilyesmibe fogni istenkísértés. Andrew Scull szociológus, kultúrtörténész, egyetemi tanár mégis megkísérli a lehetetlent, és egy nagyszabású, tudományos igényű munkában kalauzol el minket abba a világba, ahová egyedül nem mernénk belépni.

 

Robert Paul Liberman, M. D.: 

Felépülés a betegségből - a pszichiátriai rehabilitáció kézikönyve

A mentális zavarok kezelése kapcsán napjainkban furcsán elszomorító helyzet állt elő: soha ekkora tárházzal nem rendelkeztünk a terápiás lehetőségek tekintetében, mégis a betegek csupán kis hányada jut megfelelő ellátáshoz. És ez nem csak Magyarországra igaz. Különösen problémás a nagy emberi erőbefektetést igénylő, hosszabb ideig tartó rehabilitációs kezelés és a megfelelő közösségi gondozás. A könyv ezen a területen nyújt praktikus és szemléletformáló segítséget. Az olvasó számára a szöveg néhol talán furcsán cseng, olykor modorosnak tűnhet; sokszor a terminológiának nincs kiforrott hazai megfelelője, hiszen arról a modern, pragmatikus, egységesített, vizsgálati adatokon és protokollokon alapuló angolszász megközelítésről van szó, ami itthon néhány modelltől eltekintve nem terjedt el. A munka alapjaiban viselkedésterápiás irányultságú, amelyet átsző és kiegészít a kisközösségek fontossága, a társadalmi reintegráció, az emberi méltóság, az önrendelkezés és a mentális zavarokkal küzdő emberek tisztelete. Az anyag mélysége, a szöveg részletessége, a gazdag illusztrációk és esetismertetések lehetővé teszik, hogy minimális előképzettséggel is feldolgozható legyen a könyv. Közel sem csak orvosoknak szól.

Oldalszám: 588

Kiadás éve: 2010
ISBN: 978-963-9771-42-0 
Bolti ár: 6000 Ft, internetről rendelve 4725 Ft

(Forrás: orioldbooks.com)

 

Az orioldbook.com további, pszichiátriai tárgyú könyvei

 

    Az Oriold és Társai Kiadó (korábban Lélekben Otthon Kiadó

    az orvosi könyvek és folyóiratokkiadója, különös tekintettel 

    a pszichológiai és pszichiátriai témájú könyvekre. 

    Kiadványaik között vannak szakkönyvek és laikusoknak, 

    érdeklődőknek szóló ismeretterjesztő könyvek.

Az egészségügy négy éve

 

Milyen helyzetben van az egészségügy? Mennyire egészséges a magyar lakosság? Vagy menyire beteg? Mi történt az elmúlt négy évben az egészségügy területén? Mire koncentrált az irányítás, milyen eredményeket ért el az ágazat? Hol tartunk Európához, a világhoz viszonyítva az egészségügy, az egészség terén?

Ezekre a kérdésekre keresi a választ Fekete Tibor: Az egészség, az egészségügy négy éve 2010-2013 című könyve. A Magyar Egészségvédő Liga, az évek óta működő Egészségügyi Műhely, és a KM-PharmaMédia Kiadó véleménye találkozott és összefogtak annak érdekében, hogy készüljön egy olyan politikai nézetektől, indulatoktól mentes összeállítás, amely alapvetően adatokra támaszkodva, bemutatja a lakosság egészségügyi állapotát és annak változását, bemutatja az egészségügy állapotát, helyzetét és annak változását az elmúlt négy évben. A kezdeményezést felkarolta az egészségügyért felelős államtitkárság. Ez tette lehetővé, hogy rendelkezésre álljanak adatok, hogy elkészüljön a kötet. Nélkülözhetetlen volt a KSH-tól megvásárolt adathalmaz és különösen a rendelkezésünkre bocsátott különböző szakértői vélemény, általuk gyűjtött adat, információ.

(A teljes ismertető ITT olvasható)

 

Szendi Gábor: 
Depresszióipar

Utószó: prof. Buda Béla
Sík kiadó, Budapest 2005. 308 old.

A könyv már könyvesboltban nem kapható, pdf formátumban a Sík kiadó jóvoltából hírlevél olvasóknak ingyenesen letölthető ITT.

 

A droghasználat funkciói

Demetrovics Zsolt klinikai szakpszichológus, kulturális antropológus. Az ELTE Személyiség- és Egészségpszichológiai Tanszékének adjunktusa, az Addiktológia Tanszéki Szakcsoport vezetője, valamint a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet kutatója. Főbb kutatási területei az epidemiológia, a drogfüggőség pszichológiai és családdinamikai háttere, a viselkedési addikciók.

Akadémia Kiadó

 

  

Fekete Péter: Szerencsejáték életre-halálra

170 oldal, ISBN 963 7343 44 X, Ára: 1500 Ft

 

Visszatekintés egy szenvedélyekkel teli életút első évtizedeire, s bár a szerző időközben szakemberré is vált, s ma már - hazánkban az elsők egyikeként - addiktológiai konzultánsként dolgozik, könyvében mégis óvatosan bánik az elméletekkel, magyarázatokkal, ezeket is a maga szubjektív szűrőjén és tapasztalásain keresztül kezeli. 

 

Miletics Balázs (szerk.) 
Szirének éneke

Kiadó : L’Harmattan 
Kiadás éve : 2001
ISBN : 963 9457 48 5
Kötés : kartonált
Oldalszám : 166

Bővebben

 


L'Harmattan Kiadó

 

Elérhetőség

Lélekháló - a mentál-portál zelei.bela@upcmail.hu