További két év 

a Webnode-tól!

 

E hó elején ünnepelhette volna a Lélekháló.hu a hatodik születésnapját. Nem ünnepeltünk, mert…

1.    Észre sem vettem az évforduló érkezését;

2.    Ha észrevettem volna, sem lett volna okom az ünneplésre, mert – ha bevallom, ha nem -, erősen takaréklángon ketyeg a Lélekháló;

3.    Hogy mégis fenntartom, annak egyetlen oka van: még így, minimális frissítéssel és nulla promócióval is ennyien keresnek rá az oldalra:

 

4.    Továbbra sem adtam felé a reményt, hogy valaki átveszi tőlem az oldal szerkesztését és újabb tartalmakkal bővítve, megvalósítja az eredeti elképzelést, íránymutatást, vagy legalább egy kapaszkodót ad a látogatóknak

5.    A jelek szerint ebben nem csak én bízom, hanem a honlap informatikai támógatója, a Webnode is, hiszen újabb két évre kapta meg a Lélekháló.hu a tárhely szolgáltató támogatását:

 

„Kedves Béla! 

Értesíteni szeretném, hogy Mini prémium csomagját meghosszabbítottuk két évre, azaz 2022 augusztus 28.-ig. 
További sok sikert kívánok oldala szerkesztéséhez. 
Kellemes napot! 

Üdvözlettel: 
Anita M (HU), Webnode” 

 

Köszönjük, Webnode!

Anti-stigma Könyvklub Kecskeméten

 

Kezdjük egy találós kérdéssel! Mi történik akkor, ha a könyvrajongó pszichiáter, és egy társadalmi problémákra nyitott pszichológus-antikvárius találkoznak a karácsonyi vásárban? Például olyan egyedülálló és hiánypótló kezdeményezés indul útjára, mint az Anti-stigma Könyvklub, melynek célja, hogy kortárs irodalmi alkotások mentén tegye ismertebbé, el- és befogadhatóvá a népesség nagy részét érintő pszichiátriai betegségeket. A többi pedig már filmbe, - bocsánat- regénybe illő fordulat.

dr. Máttyássy Adrienn pszichiáter, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Pszichiátriai Osztályának osztályvezető főorvosa és Péteri Judit, a Kóborló Antikvárium tulajdonosa az első Anti-Stigma Könyvklub megrendezése  után mesélt magazinunknak az egyedülálló kezdeményezésről.

(A teljes cikk: Bács-Kiskun Megyei Oktató Kórház honlapja)

Negyven éves a Magyar Pszichiátriai Társaság

Továbbra is a lakóhelyközeli ellátóhelyek fejlesztése, a gondozóhálózat megerősítése és a pszichoterápiás kezelések hozzáférhetőségének javítása áll a jubiláló Magyar Pszichiátriai Társaság küzdelmeinek középpontjában.

Életutak a pszichiátriában címmel jubileumi vándorgyűlést tartanak a pszichiáterek január 22. és 25. között Budapesten. Bár az egykoron nem könnyen önállósodó szakterület orvostársasága, az idén 40 éves Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) mára az egyik legnagyobbá vált, „áthallásos” vezető témájuk saját helyzetük, szerepük átgondolására is késztette a szakembereket. Dr. Molnár Károly, az MPT elnöke a rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón elmondta: 40 éve egy szűk szakmai csoport ötlete volt, hogy a pszichiátria különváljon a neurológiától, s bár a kezdeményezést Schultheisz Emil is felkarolta, nehezítette a különválást, hogy a politikai kritikák miatt 83-ban a Szovjetunió kilépett a pszichiátriai világszövetségből. Negyven éve még jelentősen stigmatizált volt a neurológia uralta szakma; ha valaki zárt intézetbe került, az egész életére kirekesztetté válhatott. Aztán az orvoslás fejlődésével megjelentek a hatékony pszichoterápiás eljárások, fejlődött a pszichofarmakológia, s egyre inkább megjelentek az emberi jogok is a szakterületen.

Ma kb. 700-an vesznek részt az ellátásban, de egyre több társszakma is felismeri a pszichiátria jelentőségét; az egykori harmincegynehány ember helyett ma már mintegy 1200 tagú az MPT. Az ellátás fókusza a járóbeteg-ellátásra helyeződött; ma a betegek kb. kétharmada az ambuláns ellátásban jelenik meg, ahol a szociális ellátással karöltve igyekeznek a beteg környezetét is bevonni az ellátásba. Ezért is küzdenek a lakosságközeli centrumok fejlesztéséért (a nemzetközi ajánlások szerint idehaza is 80–120 ezer ember ellátására kellene egy minden tekintetben megfelelően felszerelt gondozó).  Fejleszteni kell azonban a fekvőbeteg-ellátást, a gyermek- és ifjúsági pszichiátriát, valamint a nagy biztonságú, forenzikus ellátást is.

Az elmúlt évtizedekben évente beszéltek róla a pszichiáterek, hogy szakterületük nincs könnyű helyzetben. Hogy továbbra is folytatni kell az antistigmatizációt, hogy gondolni kell a szakemberhiány megoldására, az ellátórendszer területi megoszlásának javítására, különös tekintettel arra is, hogy a lelki eredetű betegségek jelentik a második legnagyobb betegségterhet. Dr. Purebl György, az MPT előző elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet szerint 1990 óta 54,3 százalékkal nőtt a depresszió gyakorisága – miközben a korábbiakhoz képest az emberek jobban élnek, a lelki betegségek terén nem köszöntött be a szép új világ, pedig e betegségek növelik a testi betegségek kockázatát. Mindenütt gondot jelent, hogy csak a depresszió viszi el a GDP kb. egy százalékát a termelékenység csökkentése, a táppénzes napok számának emelkedése miatt, így az az ország, amelyik először fogja jól kezelni ezt a problémát, az jelentős versenyelőnyre tehet szert – vélekedett.A depressziós betegeknek ma világszerte mintegy harmada jut el valamely gyógyító teamhez. A szakma 2018-ra elkészítette a (kormányzat által a többi egészségprogramhoz hasonlóan, máig nem közzétett) Lelki Egészség Programját, amelyben számos nem pénzzel, hanem szervezéssel megoldható dolog is akad. Ilyen például a háziorvosok képzése és kompetenciákkal, receptírási joggal való ellátása, hiszen a családorvosi hálózat találkozik először a betegekkel. Mint fogalmaztak, a kormányzat a korábbi időszakokhoz képest partnerként tekint rájuk, megkérdezi a véleményüket, s a következő években az EFOP-pályázatok elindulásával remélhetőleg valóban megkezdődhet az ellátórendszer fejlesztése is. Emellett azonban szükség lenne a többi közt egy önálló elmeegészségügyi törvényre is, amelyben azt is szabályoznák, a jogok mellett milyen kötelezettségei vannak egy korábban veszélyeztető magatartású személynek az intézmény elhagyását követően.

(Forrás: rehabportal.hu)

Köszönet a Webnode Csapatának!

A Lélekháló honlap indulása óta élvezzük a Webnode tárhely szolgáltató támogatását.

A napokban további egy évre megkaptuk térítésmentesen azt a szolgáltatást, aminek köszönhetően használhatjuk a lelekhalo.hu domain nevet és a honlap szerkesztéséhez prémium támogatást élvezünk.

Köszönjük!

Szurovecz Illés az idei Antistigma-díjas

Antistigma-díjat kapott Szurovecz Illés, az Abcúg újságírója a "Jobban lesz attól, ha bilincsben visszük a pszichiátriára?"  című cikkéért, amelyben a pszichés gondokkal küzdő emberek kötelező kórházi gyógykezelésének körülményeit mutatja be korrekten és empatikusan tájékoztatva, a megbélyegzést elkerülve. 

Az elismerést olyan alkotók, közéleti emberek, szakemberek és sorstárs segítők nyerhetik el, akik a nyilvánosság előtt korrekten és meggyőző erővel lépnek fel a mentális problémával küzdők kirekesztése, diszkriminációja ellen. Szintén elismerésben részesült Csontos Erika irodalomkritikus, szerkesztő, aki életműdíjat kapott. 

A díjakat május 27-én, a XXIII. Közösségi Pszichiátriai és Addiktológiai Konferencián osztotta ki a szakemberekből, civil szervezetekből és magánszemélyekből álló “Nyitnikék” Magyar Antistigma Kezdemenyezés. 

(Forrás: abcug.hu)

 

Újra a munkába!

Esetmenedzserek segítik a megváltozott munkaképességű embereket

A Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány programot indított az egészségük megromlása miatt hátrányos helyzetűvé vált, munkát keresők törekvéseinek támogatására. A jelentkezőket esetmenedzserek segítik visszatérni a munka világába, ugyanakkor a munkáltatókat is felkészítik a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására.

A teljes felhívás ITT olvasható

Antistigma díjat kapott Szatmári Éva

A Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház pszichiátriai osztályának főorvosa a rehabilitációban végzett kimagasló tevékenységéért kapta az elismerést, amit azoknak ítélnek oda, akik fellépnek a mentális problémával küzdők kirekesztése ellen.

Az Antistigma díjat a NYITNIKÉK – Magyar Antistigma Kezdeményezés szakemberekből, civil szervezetekből és magánszemélyekből álló csoportja a tagok javaslatai alapján évente adományozza.

Idén az elismerést Szatmári Évának ítélték, aki 1991 óta a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház pszichiátriai osztály nappali kórházának részlegvezető főorvosa.  Méltatásában kiemelték, hogy a Debreceni Egyetem szakembere a felépüléselvű, személyközpontú gondozás és rehabilitáció kiváló művelője, stigmaellenes tevékenységét több újságcikkben is ismertette.

 

Antistigma díjban részesült a nappali kórházban gondozott, mentális problémával együtt élő egyik páciens is, aki tapasztalati szakértőként „őszintén és hitelesen tett a stigmacsökkentésért”.

Az Antistigma díjat Harangozó Judit pszichiáter, a NYITNIKÉK - Magyar Antistigma Kezdeményezés vezetője és Szabóné Streit Zsófia, a NYITNIKÉK Hálózat koordinátora adta át  november 14-én a XXII. Közösségi Pszichiátriai és Addiktológiai Konferencián, Budapesten.

Sajtóiroda - CzA

(Forrás: unideb.hu)

UNICEF pályázat fiataloknak:

Rajtad áll a jövőd!

 

Az UNICEF Magyarország ezúton értesíti Önt, hogy elindult RAJTAD ÁLL A JÖVŐD! elnevezésű programja, mellyel 14-24 éves magyarországi fiatalok számára szeretne lehetőséget teremteni, hogy saját jövőjüket aktívan alakíthassák.

 

Ez a kezdeményezés hátrányos helyzetű fiatalok 3-5 fős csoportjait vonja be közös gondolkodásba, amelynek során maguk azonosítják az őket leginkább érintő és foglalkoztató társadalmi problémákat, majd kreatív helyi megoldásokatdolgoznak ki ezek megoldására. Ebben a folyamatban szakértők és mentorok segítik őket, hogy eszközöket találhassanak elképzeléseik valóra váltásához.

 

A programra egy nyilvános pályázat útján lehet jelentkezni. A sikeres pályázók egy országos műhelymunkában kezdhetik meg gondolataik formába öntését, amelynek része egy többnapos budapesti képzés. Végül kiválasztásra kerül az öt legígéretesebb kezdeményezés, amelyek részletes kidolgozásához és megvalósításához az UNICEF pénzügyi és szakmai támogatást biztosít. 2019 tavaszán pedig a legjobb helyi projektek nemzetközi zsűri elé kerülnek, amelytől további anyagi támogatást, valamint mentori segítséget nyerhetnek.

 

A későbbiekben évente megrendezendő program tehát a fiatalok aktív részvételére épül, és az előremutató kezdeményezések elindításán túl legfőbb célja, hogy a résztvevők elsajátíthassák azokat a képességeket, amelyek segítségével lehetővé válik későbbi egyéni céljaik önálló megvalósítása is.

 

A nyilvános pályázat jelentkezési határideje: 2018. november 19. éjfél

 

A kezdeményezésről és a jelentkezés feltételeiről az alábbi linken tudhat meg többet:

RAJTAD ÁLL A JÖVŐD! – Egy generáció korlátok nélkül

A Webnode újabb egy évig támogatja a Lélekháló.hu-t

 

 

A Webnode a Lélekháló honlap indulása óta támogatónk. A szolgáltató ingyenesen biztosítja a tárhelyet, valamint egy prémium-csomagnak köszönhetően a honlap tetszetősebb megjelenése is biztosított.

Köszönjük!

Antistigma díjas írónő Szekszárdon

A Gyöngysor Alapítvány meghívására Kneszl Beáta Carmen, 2016-os Antistigma díjas írónő találkozott olvasóival a Babits Mihály Kulturális Központban július 7-én. 

 

A meghatóan őszinte és bensőséges beszélgetés során Carment Borderline szindrómájáról kérdezték olvasói. Az írónő elmondta: "Én nyíltan vállaltam a titkomat, és ha ez az ára annak, hogy akár egyetlen ember életét megmenthetem, akkor megérte."

A könyv-dedikációval egybekötött rendezvényre eljöttek a Szekszárdi Közösségi Pszichiátria munkatársai, valamint az önkormányzat képviselői is.

Nagy Károlyné,

a Gyöngysor Alapítvány elnöke

 

Súlyos gondok a gyermekek pszichiátriai kezelésekor

Az alapjogokat érintő súlyos problémák merültek fel a kötelező és önkéntes gyermekpszichiátriai kezelésekkel kapcsolatban – közölte az alapvető jogok biztosa szerdán Szegeden.

Székely László a helyetteseivel Csongrád megyében tett kétnapos munkalátogatásának tapasztalatait összegző sajtótájékoztatón elmondta, a tervek szerint a témában még az idén minden érintett – az Igazságügyi Minisztérium, az egészségügyi államtitkárság és az orvostársadalom képviselőinek – bevonásával szakmai konferenciát szerveznek. A hivatal a Kúriával közösen munkacsoportot hozott létre, amely áttekinti az országos gyakorlatot, és javaslatot tesz a kötelező gyógykezelésre vonatkozó nem peres eljárás szabályainak módosítására.

(Forrás: HVG, a teljes cikk itt olvasható)

A Semmelweis Egyetem meghirdette a Kopp Mária 
Média- és Hírszerkesztői Díjat


A Semmelweis Egyetem az egészségügyet és az egészségtudományt érintő újságírás, hírközlés és tájékoztatás területén nyújtott kiemelkedő teljesítmény elismerésére KOPP MÁRIA MÉDIA DÍJAT és KOPP MÁRIA HÍRSZERKESZTŐI DÍJAT alapított. 

A díjak összértéke 400 000 Ft.


Az elismerésben azok az újságírók részesülhetnek, akik az egészségügyi és tudományos újságírás és a hírközlés terén színvonalasan, értékteremtő módon, az orvoslást és egészségügyi kutatást érintő egyéb szempontoknak is megfelelően számolnak be a Semmelweis Egyetemen folyó oktatási-kutatási-gyógyítási munkákról.
A Kopp Mária Média Díjat pályázat útján lehet elnyerni a magyarországi írott, elektronikus (tv-rádió), hírügynökségi és on-line sajtóban 2017. március 2-a és 2018. március 1-je között megjelent tudósítással, publikációval, interjúval, riporttal, illetve cikksorozattal, riportsorozattal valamint dokumentumfilmmel.
A Kopp Mária Hírszerkesztői Díjat a magyarországi rádiók és televíziók hírblokkjaiban 2017. március 2-a és 2018. március 1-je között megjelent anyagokkal, valamint hírügynökségi tudósításokkal lehet megpályázni. A benyújtott anyagok maximális terjedelme: írott sajtó/hírügynökség/on-line sajtó esetén max. 2 A/4-es gépelt oldal (kb. 2 flekk), illetve legalább 5 részből álló, egyenként max. 4 flekkes cikksorozat; elektronikus média esetében pedig max. 5 perces riportsorozat.

Nevezési határidő: 2018. március 15.

A beérkezett pályamunkákat szakmai és egyetemi vezetőkből álló bizottság bírálja el legkésőbb 2018. május 15-ig. A zsűri a díjakat éves rendszerességgel ítéli oda az arra érdemes szerzőknek. 
A díjátadás időpontja: 
2018. június 29.

További részletek: semmelweis.hu
 

Oravecz Linka és Orosz Ildikó kapta az idei Antistigma-díjat

 

Lizanka - Egy autista lány története a bezártságtól a teljes élet felé - címmel irt könyvet Orosz Ildikó újságíró és Oravecz Linka. 

Orosz Ildikó ezzel az egyetlen kétszeres Antistigma-díjas, mert 2015-ben már részesült ebben az elismerésben.

"A díjat november 21-én, a XX. Közösségi Pszichiátriai, Addiktológiai és Mentálihigiénés Konferencián adta át az Ébredések Alapítvány.

Idén Csáki Timi, autizmussal élő fiatal lány egy-egy festményét nyerték el a friss Antistigma-díjasok.

További díjazottak: Enyedi Ildikó és Borbély Alexandra - a Testről és lélekről című filmért, amelynek főhőse egy autisztikus vonásokkal rendelkező fiatal nő; Marjai Kamilla és Dr. Nagy István Miklós - a Drogosokat gyógyít a science fiction című cikkért, melyben az újságírónő a pszichiáter könyvterápiás munkáját mutatja be szerhasználók körében."

Gratulálunk a díjazottaknak!

Tisztelt Látogatók!

(2017. 05. 20.)

Ez év elején írtam: "... az utóbbi hónapokban minimális - szinte semmi - időm nem maradt ennek az oldalnak a fejlesztésére, tartalmának bővítésére. Szeretnék találni valakit, aki átvenné tőlem ezt az oldalt és folytatná a megkezdett munkát." A helyzet azóta sem változott. Egyrészt, nekem nem lett több időm, másrészt a honlap látogatottsága továbbra sem csökkent.

 

(További részletek)

 

Kiállítás a budapesti 

        Art Brut Galériában

Makrai Bea: "Érdekel a festészet mint önkifejezési forma. Szeretem a színeket komponálni, formákat festeni. Nagy hatással van rám az absztrakt művészet.
A festészet kikapcsol, eltereli a figyelmemet a hétköznapi dolgokról, mert jó olyannal foglalkozni, amiben őszinte lehet az ember."

Turák Amadé: "1987-ben születtem Budapesten. 2010-ben belső késztetés nyomására kezdtem el rajzolni. Először totllal, majd szénnnel és pasztellkrétával, később az akrillfestéket is megszerettem. Most már szívesen alkalmazom a különféle technikákat együttesen, egy felületen. Intuitív módon, legszívesebben különösebb koncepció nélkül állok neki az alkotói munkának.
Jelenleg festést szüneteltetem, most más területen élem ki kreatív energiáimat. A fotózás felé fordultam. Kedvenc témáim a természet, az állatok és a fantázia egyéb teremtményei."

Alternatívák a zártosztályon túl

Kerekasztal beszégetést szervez a TASZ

Filmvetítést és kerekasztal-beszélgetést szervez a TASZ a nem-önkéntes pszichiátriai gyógykezelés emberi jogi problémáiról 

január 30-án hétfőn a Nem adom fel kávézóban

Az érdeklődők megtekinthetnek egy izlandi, skizofréniával diagnosztizált férfi történetét feldolgozó filmet, valamint a TASZ videója is debütál a Mindpower módszerről. A filmeket követő kerekasztal-beszélgetés témája: a kötelező gyógykezelés jelenségvilága; a megfelelő módszerek bevezetésének lehetőségei.

PROGRAM:
17:30 - 18:25 Hallgrímur - a man like me c. film vetítése
A film egy skizofréniával diagnosztizált izlandi férfi történetét mutatja be első szám egyes személyben. A gyermekkori problémáktól a droggal és a pszichiátriai ellátórendszerrel való megküzdésen át egészen addig, amíg Hallgrimur egy elkötelezett terapeuta és egy közösségi szolgáltatás támogatásával saját lábára kezd állni. Eiríkur Guðmundsson és Jón Egill Bergþórsson filmje.
18:25 - 18:30 új rövid filmünk bemutatása az izlandi Mindpower modellről
18:30 - 18:45 Szünet
18:45 - 19:45 Kerekasztal-beszélgetés
Téma: a sürgősségi és kötelező pszichiátriai gyógykezelés jelensége, emberi jogi szempontú elemzése, hazai és nemzetközi alternatív megoldások. 
Résztvevők: dr. Harangozó Judit (Ébredések Alapítvány), dr. Gurbai Sándor emberi jogi szakértő, Dr. Szuromi Bálint (Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika, osztályvezető, Akut Pszichiátriai Osztály). 
Moderál: Milanovich Dominika (TASZ Fogyatékosságügyi program munkatárs). 
19:45 - 21:00 Kötetlen beszélgetés 

(további részletek ITT)

2015.02.24 19:57
A DélUtán telefonos lelkisegélyszolgálat olyan önkénteseket keres, akik vállalkoznak a szolgálat ellátásához szükséges képzésen való részvételre, valamint a havi 8-10 órányi elfoglaltságot jelentő...
2015.01.21 12:22
Az év első napjaiban két kiállításon is megtekinthetik az érdeklődők a képzőművészetek iránt fogékony pszichiátriai betegek alkotásait. A Moravcsik Alapítvány, valamint az Ébredések Alapítvány bábáskodásával kerül sor a két budapesti rendezvényre, ahol a képek meg is vásárolhatók. Az elmúlt évek...
2015.01.19 22:43
Társadalmi vitára bocsátotta ma délután a kormány a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását támogató pályázat tervezetét. "Esélyegyenlőségi célcsoportok a gazdaságban - megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztató vállalkozások támogatása" (GOP-2015-3.5.1/A kódszám) címmel jelent...
2015.01.19 11:17
„Még évtizedekig dugdossák a fogyatékosokat borzalmas tömegintézetekben” - címmel közölt helyzetjelentést az abcug.hu. A cikket idézte a rehabportal.hu is. Vánszorogva halad az a program, amelynek a célja, hogy bezárja a fogyatékosok gondozását végző hatalmas tömegintézményeket, a lakókat pedig...
2015.01.12 19:32
Pszichiáter szakemberek számára nagyon érdekes lehet az a blogbejegyzés, amely az Aktakaland blogon (a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára kutatási blogján)  jelent meg, Sunkó Attila tollából. „Bejegyzésemben a legalapvetőbb, de nem is olyan egyszerűen megválaszolható kérdések...
2015.01.08 08:05
A skizofrénia örökletes alapjait kutató eddigi legátfogóbb tanulmányról számolt be a Nature júliusi számában. A jelentős eredményhez 35 ország több mint 300 kutatója járult hozzá, akik a Pszichiátriai Genomika Konzorcium Szkizofrénia Munkacsoportjának keretében működtek együtt. A...
2014.12.30 09:19
A depresszióval küzdő betegeknek speciális tréningre volna szükségük, amelynek keretében bizonyos társasági helyzetek megfelelő kezelését sajátítják el – vélekednek a University of Adelaide szakemberei. „Számos bizonyítékunk van arra, hogy a súlyos depresszióval küzdő emberek a társasági...
2014.12.15 05:32
A WHO a napokban nyilvánossá tette a tavasszal készült, a pszichiátriai ellátórendszert átvilágító vizsgálat eredményét, amely sok egyéb közt kiemeli a területi/közösségi ellátás fejlődését akadályozó, a forgóajtós működésmódot ösztönző "perverz" kórházi finanszírozást és pontos javaslatokat...
2014.12.03 11:55
Nyilvános vitára hívta dr. Harangozó Judit, az Ébredések Alapítvány vezetője az egyik hazai áruházlánc hr munkatársát, aki a megváltozott munkaképességű jelentkezőket fogadja.  Amint arról november 23-án beszámoltunk, először kedvezően fogadta az áruházlánc illetékese az alapítvány...
2014.11.25 06:46
November 9-én, Budapesten megalakult az Addiktológiai Konzultánsok Országos Egyesülete (AKOE). Elnöke: Nagy Zsolt addiktológiai konzultáns, a FESZGYI IX. kerületi Szenvedélybetegek Nappali Intézményének szakmai vezetője lett. Az új szervezet célja: a tagok tudományos, szakmai...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

2014.09.11 20:40
2014.09.10 20:57
Betekintés az ADI-R autizmus diagnosztikus interjú alkalmazásába. Az autizmus diagnosztikájával foglalkozó szakmai képzésbe kaphatnak betekintést az érdeklődők szeptember 22-én. A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonporfit...
2014.09.04 12:29
Augusztus végén szakítással végződött a Kék Pont Alapítvány és a józsefvárosi önkormányzat közötti, hónapok óta tartó feszült viszony. Természetesen az alapítvány és az önkormányzat is másként látja a kialakult helyzetet. A Kék Pont közleménye után ismertetjük Kocsis Máté polgármester...
2014.09.02 18:45
Teljesen megújul a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház pszichiátriai osztálya, a beruházás része annak a programnak, amely ez év elején kezdődött el, és tizenegy észak-magyarországi kórház rehabilitációs ellátórendszerét fejleszti. A programra a Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyei...
2014.08.27 06:29
Tévhitek és előítéletek eloszlatása érdekében találkoztak a napokban pszichiáterek és a téma iránt érdeklődő újságírók. Németh Attila, a Nyíró Gyula Kórház Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) főigazgatója statisztikai adatokkal támasztotta alá, hogy az erőszakos bűncselekmények...
2014.08.24 09:19
A vallásos szertartásokon rendszeresen részt vevő emberek kisebb valószínűséggel tapasztalják a depresszió tüneteit – állítja a Massachusettsi Egyetem egyik kutatásának vezetője, Corina Ronneberg. Az első hallásra meglepőnek tűnő állítást néhány hatásos érvvel támasztja alá: „A vallásos...
2014.08.22 08:56
A Norvég Alap befagyasztása miatt hónapok óta áll a bezárt OPNI utódjának szánt új pszichiátriai intézet fejlesztése – írja „Ezért ölhetett a combinós gyilkos” című cikkében a Heti Válasz. A combinós gyilkosság rámutatott: megoldatlan a dühöngő, agresszív pszichiátriai betegek helyzete. Hogyan...
2014.08.19 14:42
Ma a hvg.hu görgeti tovább a combinós ügyet. Ezúttal Bugarszki Zsolt szociológus, a téma kutatója nyilatkozott a gazdasági portálnak. Az újságíró kérdése: "Jól érzem-e, hogy a pszichiátriai a betegek, a közvetlen érintetteken – a páciensek, családtagok, szakemberek – kívül nem igazán...
2014.08.18 21:50
Néhány napos szünet után a magyar sajtóban tovább görög a „combinós gyilkosságként” elhíresült budapesti tragédia. Ma a vs.hu portál közölt egy összefoglalót az üggyel kapcsolatos eddigi megszólalásokból. A szerző idézi Dr. Németh Attilát, a tavaly létrehozott Országos Pszichiátriai és...
2014.08.17 15:20
  A hazai hírességek közül talán elsőként Albert Györgyi vállalta a nyilvánosság előtt pszichiátriai betegségét. Nagy szolgálatot tett ezzel, mert a hasonló betegségben szenvedők számára utat mutatott. Személyes példájával azt igazolta, hogy a bajt nem elkendőzni kell, hanem szembenézni vele...
2014.08.17 14:57
Dr. Csernus Imre a webklinikán arról beszélt, hogy ki nevezhető alkoholistának és megmenthető-e az italozó férj? A teljes video megtekintése után lehetőség van Csernus doktor további kérdésekre adott válaszát meghallgatni. (Ezekhez a drogokhoz szoknak hozzá leggyorsabban; A drog így változtatja át...
2014.08.06 16:13
A pszichiáterek nagy valószínűséggel nem követtek el szakmai hibát, amikor kiengedték a kórházból az idős nőt a villamos alá rugó A. Áront – mondta dr. Harangozó Judit, a Semmelweis Egyetem Közösségi Pszichiátriai Centrumának vezetője. A pszichiátriák ugyanis nem börtönök, és ha valaki...
2014.08.06 09:09
A kormány évente 50 millió forintot biztosít a telefonos lelkisegítő-szolgálatok szakmai és pénzügyi támogatására - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára az MTI-vel. Rétvári Bence egyúttal jelezte: az aktuális feladatokat kétévente felülvizsgálják és...
2014.08.04 16:21
Frissítve: 2014. 08. 05. Megszólalt az OPNI volt főorvosa és a pszichiátriai társaság elnöke Molnár Károly: Független szakértőként a HVG megkérdezte Molnár Károlyt, a Magyar Pszichiátriai Társaság jelenlegi elnökét, aki – bár a konkrét ügyről érdemben nyilván nem tudott nyilatkozni, hiszen nem...
2014.08.04 10:34
A fogyatékkal élő gyerekek és felnőttek fogászati ellátását jelentősen javítja a  budapesti Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinikán kialakított centrum, amely július 16. óta fogadja a pácienseket. Az értelmi fogyatékkal élők fogászati...
2014.08.02 21:07
Valószínűleg ezen a néven fogják majd emlegetni azt a férfit, aki augusztus elsején, pénteken a villamos elé rúgott egy idős hölgyet. Az áldozatot a villamos halálra gázolta. A szörnyű tett előtt egy nappal engedték ki a férfit a pszichiátriáról. Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet...
2014.08.01 10:54
Tudósok nemzetközi csoportja felfedezett 83 eddig ismeretlen gént, amely a skizofrénia kockázatával függhet össze - idézte az MTI a Nature tudományos lapban megjelent tanulmányt. A tanulmányt jegyző kutatócsoport szerint a betegség valaha készült legnagyobb genetikai vizsgálata megmutatta,...
2014.08.01 09:42
A Napszikra Stúdió tanácsadóinak egyéni- és csoportos konzultációján vehetnek részt az érdeklődők, ha augusztus 30-án, vagy 31-én ellátogatnak a budapesti, Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ (X., kerület, Szent László tér 7-14.) Vegetáriánus Fesztiváljára. Az egyéni konzultációk...

Házunk tája

2015.08.05 06:57
Szilágyi Levente önkéntesünk a Lélekháló "Intézménykereső" oldalainak feltöltésével teljesítette az iskolai közösségi szolgálat keretében vállalt munkáját. Levente a Budai Középiskola (a régi Táncsics Mihály Gimnázium) végzős hallgatója. A jövő évi érettségi vizsgára bocsátás feltételeként...
2015.07.29 22:15
Egy éve működik a Lélekháló a Webnode tárhelyszolgáltató támogatásával. Eddig félévenként hosszabbították meg a honlap működést biztosító szolgáltatásukat. Most egy évre kapott lehetőséget a Lélekháló. A webnode csapata egy kedves ajándékkal és a mellékelt levéllel is meglepte a Lélekháló...
2015.04.21 23:04
ANTISTIGMA-díj - 2014 – Orosz Ildikó (Magyar Narancs) és Zelei Béla újságírók kapják (megosztva) a mentális betegek kirekesztése ellen alapított díjat. Az Ébredések Alapítvány által létrehozott NYITNIKÉK - Magyar Antistigma Kezdeményezés szakemberekből, civil szervezetekből és magánszemélyekből...
2015.01.14 11:46
Bármennyire is szeretnénk, sajnos minden napra nem jut egy jó hírünk, de ma a Webnode csapata értesített, hogy meghosszabbította a lelekhalo.hu részére nyújtott támogatását. Köszönjük!
2014.09.20 12:10
Megtört a jég. A PR Herald, a kommunikációs, pr szakemberek lapja felfigyelt honlapunkra és bemutatta a Lélekhálót. >>Mától elérhető a Lélekháló – értesültünk a legújabb honlap Hírleveléből. A „Lélekháló – a mentál-portál” információ-gyűjtésre és a mentális betegeknek szóló gyógyító- és...
2014.08.26 06:25
Egy fontos új rovattal bővíthettük mától a Lélekháló menüjét: a "Támogatóink" menüpont alatt közzétehettük az első vállalkozást, amely - elismerve törekvéseink fontosságát -,  mellénk állt.  Tárhelyszolgáltatónk, a   hat hónapra biztosítja számunkra a  "Mini csomag"...
2014.08.24 10:41
E honlapot a szerkesztő önkéntes munkával készíti és támogatásokat is kizárólag szolgáltatások formájában, a honlap jobbá, komfortosabbá tétele érdekében kér és fogad el. Már több igéretet kaptunk: egy informatikai vállalkozás a "Lélekháló" domain név megszerzését ajánlotta fel, hogy a látogatók...
2014.08.18 21:52
Mivel e honlap szerkesztője nem pszichiáter, hanem újságíró, néhány szakembert megkértünk, véleményezzék a "Lélekháló" koncepcióját és tanácsaikkal segítsék munkánkat. Ahhoz is engedélyt kértünk, hogy az interneten fellelhető publikációikból idézzünk.  Elsőként Dr. Szendi Gábor osztotta meg...
2014.08.01 07:00
Örömmel jelentjük, hogy elindult weboldalunk! A legfrissebb híreket itt olvashatja, amelyekkel tájékoztatjuk Önt a mentális gondozással, érdekvédelemmel kapcsolatos legújabb eseményekről. Híreinket folyamatosan frissítjük, ezért rendszeresen látogasson el a weboldalunkra!   Lélekháló - A...

Aktuális

2017.05.20 11:11
... címmel tart drogprevencióval egybekötött előadásokat tart 13-18 éves gyermekek számára a Fővárosi Nagycirkusz. A 45 perces  rendhagyó óra 2017. május 24-én, a 15 órai előadást követően kezdődik. „A Fővárosi Nagycirkusz nemzeti előadó-művészeti intézményként komoly felelősséggel tekint...
2015.05.24 10:54
Az állatok közelsége oldja a feszültséget, segíti a kommunikációt, motivál, erőt ad - egy szóval: gyógyít. A PAF Közhasznú Alapítvány  napokban lezajlott workshopján a téma iránt érdeklődő orvosok, egészségügyi szakdolgozók, pszichológusok, gyógypedagógusok, leendő terápiás kutya-felvezetők és...
2015.05.09 05:40
Egy hét múlva útjára indul a 2. Rehab Critical Mass vonulás a budapesti Clark Ádám térről, a „0” kilométerkőtől. A nagy sikerrel megrendezett őszi vonuláshoz hasonlóan ezúttal is a különböző fogyatékossággal élő (mozgásukban, látásukban, hallásukban, beszédükben, mentálisan akadályozott vagy...
2015.04.29 08:46
Május 1. péntek, 20:35 – kor az ATV-n a Tetthely című műsorban Rónai Egon műsorvezető faggatja vendégeit a témáról.
2015.04.19 15:57
Az idén 25 éves az Élő Reménység Alapítvány és a Magyar Evangéliumi Börtönmisszió május 10-én, vasárnap jubileumi ünnepséget tart, melyre szeretettel várják minden kedves barátukat, támogatóikat, korábban náluk lakókat, valamint minden érdeklődőt. Időpont: 2015. május 10....
2015.03.23 16:19
A Magyarországi Bálint Mihály Pszichoszomatikus Társaság immár hagyományosan Bálint-csoport Hétvégét szervez május 29-31-én, abból a célból, hogy az intenzív közös csoportmunka során a résztvevők minél mélyebben megtapasztalhassák a módszer hatásait. A szervezők várnak mindenkit, akit érdekel a...
2015.03.17 20:12
Április 11- én a Károli Református Egyetemen tartja a Személyközpontú Egyesület ezévi konferenciáját. A rendezvény ingyenesen látogatható. A program és további információk az egyesület honlapján (www.maszkpte.org).  
2015.02.03 09:24
A Magyarországi Bálint Mihály Pszichoszomatikus Társaság februári tudományos programjában „Estemunka a pódiumon” címmel szerepel egy egész napos program. A lehetséges létszámot 25 főben maximálták a szervezők, így érdemes mielőbb jelentkezni. A meghívó egy sajnos manapság nem egyedülálló...
2015.01.26 12:19
A fogyatékosság és a függőségek kapcsolatáról szervez kilenc alkalomból álló műhely-beszélgetés sorozatot a Drog Stop Budapest Egyesület az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának Ecseri úti, A épületében. Az első összejövetel január 29-én, 15 órakor kezdődik. Meghívó-Drog Stop- Nem Téma.doc...
2015.01.17 09:30
Az Ébredések Alapítvány 2015. első félévében ismét indítja akkreditált képzéseit. Részletes képzési tájékoztató és jelentkezési lap a http://www.ebredu.hu honlapon. A visszatérő hallgatók kedvezményben részesülnek! Felvilágosítást ad Vida Ágnes: +36 20 666...
1 | 2 | 3 | 4 >>
Google PageRank

Házunk tája

2015.08.05 06:57
Szilágyi Levente önkéntesünk a Lélekháló "Intézménykereső" oldalainak feltöltésével teljesítette az...
2015.07.29 22:15
Egy éve működik a Lélekháló a Webnode tárhelyszolgáltató támogatásával. Eddig félévenként...
2015.04.21 23:04
ANTISTIGMA-díj - 2014 – Orosz Ildikó (Magyar Narancs) és Zelei Béla újságírók kapják (megosztva) a...
2015.01.14 11:46
Bármennyire is szeretnénk, sajnos minden napra nem jut egy jó hírünk, de ma a Webnode csapata...
2014.09.20 12:10
Megtört a jég. A PR Herald, a kommunikációs, pr szakemberek lapja felfigyelt honlapunkra és...
2014.08.26 06:25
Egy fontos új rovattal bővíthettük mától a Lélekháló menüjét: a "Támogatóink" menüpont alatt...
2014.08.24 10:41
E honlapot a szerkesztő önkéntes munkával készíti és támogatásokat is kizárólag szolgáltatások...
2014.08.18 21:52
Mivel e honlap szerkesztője nem pszichiáter, hanem újságíró, néhány szakembert megkértünk,...
2014.08.01 07:00
Örömmel jelentjük, hogy elindult weboldalunk! A legfrissebb híreket itt olvashatja, amelyekkel...

Elérhetőség

Lélekháló - a mentál-portál zelei.bela@upcmail.hu